torsdag 29 november 2012

Kul med kommentererVarför tänkte vi inte på att isolera i detta stadium??!!
Har fått flera kommentarer på förra inlägget. Hur vi ska gå till väga för att inte skada något när vi sågar av bultarna vet inte jag men Magnus som kan allt sådant praktiskt kanske kan svara på det i en kommentar.

 När det gäller vad som inte fungerat som vi tänkt oss kan jag väl säga inget utom vår plotter som är väl seg. Det går inte att köra AIS fullt ut på den om den ska uppdatera i vettig takt. De nya Lowrance-plottrarna är tre gånger snabbare så de är bättre.

Vi har en läcka i värmesystemet - inget som stör funktionen men som irriterar i alla fall och som ska tätas. Och sedan är det detta med kondens. I vinter blir det bättre isolering på enkellaminatsytorna och vi ska också leta reda på plexiglas att sätta som dubbelfönster i ventilerna. Detta var förväntat.

När det gäller sommaren så blev det färre sjömil än förväntat beroende på för kort semester och oroligt väder. Samtidigt blev det mer seglat då vindarna var väldigt bra. Ofta hade vi 8-12 m/s och för det mesta faktiskt inte kryss. Det blev färre och kortare bad (vädret ni vet) vilket vi tycker är jättetrist eftersom vi älskar vatten i alla former.

Hösten har däremot blivit mycket bättre än väntat med roliga helger med mycket vänner på besök i båten och mycket svampplockning.

Fin mars-dag 2010. Vi står nu där båten med trästöttor står.Men nu är det slut med det. Båten står nu på land - upptagningen gick superbra. Det var fint väder och innan kvällen var hon skurad och täckt. Under veckan har Magnus laddat på batterierna, konserverat motorn och blåst ur allt vatten med högtrycksluft.

Och lagom tills hons stod där på land kom minusgraderna och snön - Vi är nöjda!
OBS! Bilderna är från 2010!

Riktigt grisig mars-dag 2010
                                           


Denna helg kommer nog Magnus fortsätta med båtpyssel medan jag tyvärr måste jobba.

Under vintern kommer vi förutom att fortsätta bygga båt att renovera hemma. Enligt SMHI finns det risk att vintern blir lika kall som 2009 -10 (ni vet dom där vintrarna vi stod utomhus och byggde båt som allra bäst) så det blir förhoppningsvis tid till renovering också.

Sedan vill vi plocka fram skidor och skridskor som inte har luftats på länge då vi inte hade tid 2009-10.


Ni ser - vi kommer inte bli arbetslösa!

4 kommentarer:

MeaDiva sa...

Jag vill inte ha en vargavinter....

Vad har ni använt för lack och hur har ni gått till väga? Hur många lager orkar man med?

Vi skall snart börja lacka det först, snickerierna i förpiken börjar bli klara!
/Tobias

CoM sa...

Vi har International Goldspar högblank i 3-4 lager och på det 1-2 lager International sidenmatt. Detta på fasta snickerier i båten.
På lösa luckor så hade vi samma på utsidan men 1-2 lager mindre på insidan där slitage inte är så stort. Vissa saker har fått många lager då vi inte vart nöjda med lackningen eller där slitaget är stort - lister, bord mm.
Vi såg till att starta med omgångar så allt var i samma fas. Det är lätt att glömma bort hur många lager man lagt på vad annars.
Första lacklagret väl förtunnat och slipning dagen efter. Sedan brukade vi lägga på två lager åt gången med en dags mellanrum innan det fick härda några dagar för slipning. Tips - kolla dagen efter - har du fått droppar så ta en sikel och dra av dom så blir det lättare att slipa sedan.
Sidenmatt är väldigt förlåtande och gardinerna vi var förtvivlade över drog ihop sig till intet när det härdade. Durkarna fick härda i många veckor innan vi lade in dom så de blev riktigt hårt.
När man ser varvsbyggda Linjetter slås man faktiskt av hur mycket snyggare trät är i vår båt - fler lacklager lönar sig verkligen.
Kolla i bloggen på september 2009 - då lackade vi allt fast i båten. Det var en pärs men väldigt kul då det blev så fint.
Ni där nere kan få en mild vinter. Vi vill ha -5 - 10, sol och snö!

CoM sa...

Vi lade tydligen på 5 lager högblank och 2 lager sidenmatt - 7 lager alltsom allt. Kanske ska läsa min egen blogg innan jag svarar nästa gång :)

MeaDiva sa...

tänkte inte ens på att läsa bloggen.....märkligt! Men jag fick ju svar ändå!

Tack för redovisningen!

Har just lagt in ett inlägg på vår blogg om lackning! Mycket att tänka på...

/Tobias