söndag 18 mars 2012

Värmesystemspyssel



I dag har vi båda ägnat oss åt värmesystemet.
Vi har ju en handdukstork som ingår i slinga och som alltså värms med vatten. Den sitter på skottet mitt emot nedgångstrappan innen i duschrummet. Då den är ganska tung och vi ville ha ett bra fäste så gröpte Magnus i går ur balsan i väggen och lade in epoxi istället. Den hade härdat fint till i dag så han kunde hänga upp torken och koppla den till systemet med kopparrör.
Den kommer ganska tidigt i cirkeln så vi tror att den ska räcka för att hålla värmen både på toaletten och i duschen.
Jag ägnade dagen åt att montera två element i förpiken opch dessutom koppla ett litet element mellan dom som bara hänger där provisoriskt nu. Det ska sättas lite snett innanför väggen vid fötterna och vi ska ha en avluftning på högsta punkten. För att få till det bra och för att få ut värmen måste vi be Rosättra om en lucka med luftspalter i som vi kan sätta här.

Problemet nu är att vi inte hittar alla element vi köpt. Alla långa är på plats (ett i akterhytten och två i förpiken) men sedan så saknas det fyra mindre platta element som ska sitta två vadera under soffan och fåtöljerna i salongen. Sedan ska vi ha ett vid fötterna i akterhytten också.

Om jag har förstått värmesystemet rätt så går det så här : kaminen - varmvattensberedaren - värmeväxlaren - toa/dusch, handdukstorken - akterhytt, litet element vid fötterna, långt element på långsidan -under pentryt till soffan i salongen och två små element - via kopparrör som avger värme i garderoben i förpiken in under kojen där det finns ett långt element på babord, ett kort vid fotänden och ett långelement på styrbords sida - kopparrör för värme i garderoben på styrbord och sedan in i salongens styrbordssida och två små element under fåtöljerna - tillbaks till kaminen. En elpatron på 2kW kommer också vara inkopplad någonstans.
Kaminen avger ca 10% direktstrålande värme vilket motsvarar 400 W om man kör för fullt.

Vi har nu 39 dagar kvar till sjösättning (28/4) och av dom är 18 dagar lediga så vi ska nog kunna få båten i sjön i acceptabelt skick och förhoppningsvis med fungerande värmesystem.
Om vi bara hittar elementen!

2 kommentarer:

Tobias sa...

Hej
Här fick jag svar på min fråga från förra inlägget.
Hur funkar styrningen till handdukstorken så den inte blir för varm? Har letat efter någon typ av styrventil för liknande behov till en durkslinga.

Lycka till mer letandet!
/T

CoM sa...

den är konstruerad med ett styrvred som på vilket element som helst. Men om vi vill strypa den så måste ju vattnet kunna gå genom slingan i alla fall så vi måste göra en bypass med ett rör till mellan in- och ut-vattnet.
Mycket att tänka på är det när det gäller värme och elsystem.
Tack för lyckönskningen. Det behöver vi!
Cia