onsdag 14 december 2011

En fyr i vintermörkretJag har fått en 70 cm hög modell av Söderarms fyr av Magnus i förtida julklapp. Den står nu och lyser i ett fönster och är verkligen fin. Dock lyser den på fel ställe vilket ska åtgärdas med diodlampa där fyrljuset ska vara. Kanske kan man få in Söderarms fyrkaraktär också. Och en mistlur - vore käckt!Kopia och original, lika eller hur!

1 kommentar:

Thallatha sa...

När jag läste ditt inlägg om Söderarms fyr, kom jag på att tänka på en sann historia ur livet.

När ABBA - fabriken som gör Kalles kaviar - hade sin fabrik på Rössholmen, mitt i Gravarnes hamn(Kungshamn), hade man en nattvakt som kallades "Gosen på Tången"."Gosen" var, som många andra här längst ut i väster, ett original. (tyvärr är de flesta mer likriktade idag)

Vid en av sina ronder uppmärksammade han att den enda lampan till ytterbelysningen på en plan där man förvarade silltunnor hade slocknat.

Han skrev då en lapp till fabrikschef Olsén; "Det är svart ljus i lampan på "Nöjesfältet".

"Nöjesfältet" var den kallaste och dragigaste platsen på hela fabriken vintertid och inget trevligt ställe att jobba på - därav namnet.

Egentligen är fyrkaraktären i din modellfyr helt riktig.

1999 ersattes det ursprungliga fyrljuset av en mindre lampa monterad på en fackverksmast på fyren. I november 2007 släcktes även detta ljus och bortmonterades. Fyren är sedan dess släckt permanent. Sjöfartsverket ansåg ej att fyren hade någon betydelse för den kommersiella sjöfarten längre.

Annars står det i mitt digitala sjökort från 2002 - Fl(1+3)20s

Det är bara fram med lödkolven och lite elektronikkomponenter och börja löda.

God Jul och Gott Nytt år.

Tommy