tisdag 16 november 2010

Den kallaste vintern på 1000 år?

Har hört hemska förutsägelser som jag hoppas är fel. Enligt den ska det bli den kallaste vintern på 1000 år vilket inte låter så kul för oss som bygger båt utomhus.
Vi tyckte att det räckte med att förra vintern var den kallaste på 100 år.

Nu brukar jag inte tro på långtidsprognoser men ser man hur närtidsprognosen ser ut så börjar man undra - vintern ser ut att redan vara här, snön ligger kvar på marken och det är 7 minusgrader nu på morgonen. Dessutom tror prognosmakarna att det kommer mer snö och blir ännu kallare de närmaste två veckorna. Och vi är ännu långt från december.

Vi klarar av att bygga båt ner till 10-15 minus då vi kan hålla på med inomskrovs-saker. Är det sol så går det dessutom bra att hålla på med sittbrunnsmontering ner till några minusgrader då det blir "varmt" och skönt under presenningen. Någonstans mellan -15 och -20 går gränsen för att kunna bygga även inomskrovs märkte vi förra vintern.

Vår idealvinter är solig med - 2 grader och massor med snö som faller EN gång och sedan ligger kvar. Vi får se hur det blir.

Videon är från förra vintern då flera båthus rasade ihop av snötyngd och vi klev på 1 meter höga snöhögar för att komma fram till Adastra

2 kommentarer:

Thallatha sa...

Gott att se att ni är på G igen.

Var nere och fixade lite med båten, eller rättare sagt Gennackern monterad på den gamla CU-rullen. Det blåste östanvind. För mig innebär det plattläns där båten ligger. 10-12 m/sek och en aning kyligt. Det fladdrade bra i spinnakerduken när jag hissade, men det gick skapligt att rulla in.

Vi skall ut och segla vinter 12-timmars Lördagen den 27 november. Prognosen de senaste dagarna har blivit mer vind och kallare. 10 m/sek och ner till -8 grader som kallast. Men det kan ju ändra sig.

Jag hade bara -15 grader som kallast i vintras, och det gick en hel del både el och diesel. Men jag hade varmt ombord. Talade med killen som jag lånade bryggplats och el av förra vinter och jag kan ligga där i vinter också.

Den gamla "stöppebenta" gubben behöver inte klättra på stegar. Bara att kliva ombord och rätt ner i sittbrunnen. Inte så dumt - eller?

Skall inte börja några nya projekt, utan försöka göra färdigt det jag inte fick klart förra vintern.

ha´t sô pen´t

tommy

CoM sa...

Hej Tommy!

Vågat att hissa gennaker i plattläns och 10-12 m/s. Tur att du satt fast ordentligt i aktern.
Vågar också att segla 12-timmars i slutet av november - flytoveraller är varma och goa att ha i det läget kan jag tro. Används flitigt av isjaktseglarna här i mälardalen i alla fall.
Jag avundas dig att du kan kliva NER i sittbrunnen. Jag har fortfarande hjärtat i halsgropen när jag kliver upp och ner på akterspegeln. Sitter jag och arbetar där så sätter jag upp mantåget först så jag inte kan tippa ner.
Lycka till på 12-timmars - ta med något riktigt varm och gott att dricka/äta!
Cia