söndag 27 februari 2011

Kroppspuder och båtbyggeri


I bland är det väldigt kärvt att få kablarna att gå igenom rören (lite tajta och dessutom av gummi).
Magnus hade ett litet elände i går men i dag köpte han kroppspuder på apoteket. Sedan la han kablar och puder i en ICA-kasse och skakade om. Efter det gick det betydligt lättare att få igen om det hele. Tipset kom från en släkting som donat med båtar från 30-talet och framåt. Han lever tyvärr inte längre men Magnus minne är som tur var gott.



Magnus håller på att rita vårt 220-system på en plan.
Här kommer en förtitt med kontaktpunkterna utsatta som kryss. Om vi börjar i akterhytten så finns ett enkeluttag för varmvattenberedaren som ligger under kojen. Sedan finns en till på kojfronten. I pentryt en dubbelkontakt. På kortsidan av L-soffan en dubbelkontakt och i förpiken en enkel. Vidare en enkelkontakt på sjökortshurtsen. På toaletten finns en vattensäker kontakt för rakapparater, hårtork och eltandborstar. Sist men inte minst en i akterstuvet så vi kan ta 220 här. Den kontakten kommer främst vara till ev elverktyg om vi vill meka i sittbrunnen eller i en avlägsen framtid till en tvättmaskin om vi bor ombord. Vi är inte säkra på var vi ska sätta kontakten för 220 in i båten. På Rosättra sätts de inne i sittbrunnen men vi vill inte ha en kabel som ska krypa in under sittbrunnstältet utan funderar på att sätta den på utsidan istället. Har sett flera båtar som har det på det viset och själva kontakten är vattensäker.

1 kommentar:

Thallatha sa...

Talk har man förburkat en del under min tid som installationselektriker och diskmedel och flytande tvål ibland när det blev akut.

Under elverkstiden blev det i regel hinkvis med grönsåpa och vatten när man skulle dra grova kablar flera hundra meter i befintliga rör